Hoe creëer je sfeer in je woning?

Je huis mooi inrichten is één van de leukste dingen die je kan doen. Het is fijn om van je huis een thuis te maken met de meubels en accessoires die jij zelf mooi vindt.

Maar het is niet altijd even makkelijk om een goede sfeer in je huis te creëren. Misschien heb je te veel verschillende accessoires of past alles net niet bij elkaar. Hoe creëer je nou eigenlijk sfeer in je woning?

Juiste aanpak

Door een goed lichtplan te maken kan je huis al ontzettend anders aanvoelen. Een plattegrond maken van je huis kan helpen om de verlichting op de goede plek te plaatsen. Begin met de basisverlichting. Dit zijn vaak de plafondlampen of hanglampen.

Als je deze hebt gekozen kan je sfeerverlichting kiezen. Denk hierbij aan vloerlampen of wandlampen. Probeer ervoor te zorgen dat je woning gelijkmatig verlicht is en dat de lampen een goede kleurtemperatuur hebben.

Kleurschema

Als het lichtplan op orde is kan je gaan kijken naar een gewenst kleurenschema. De kleuren van de muur, de meubels en de accessoires zijn erg belangrijk voor de sfeer. Je kan natuurlijk alle kanten op met je kleurenschema, maar zorg ervoor dat je niet té veel verschillende kleuren kiest. Hierdoor kan je huis snel rommelig ogen.

Je kan wel variëren met een kleur door bijvoorbeeld allemaal verschillende blauw tinten te kiezen. Er zijn meer dan genoeg opties.

welke stijl meubels past het beste bij je?

Nadat de kleuren gekozen zijn kan er gekeken worden naar de inrichting van het huis. Kies meubels uit die bij jouw stijl passen. De meubels vormen de basis van de inrichting. Accessoires zijn natuurlijk onmisbaar om sfeer te creëren.

Denk bijvoorbeeld aan een mooi dienblad op tafel met veel kaarsen erop. Door kaarsen te kiezen met verschillende hoogtes en diktes zorg je voor een speels effect. Om van je zithoek één geheel te maken kan je een kleed neerleggen.

Ook is het stijlvol om in de stoelen en op de bank kussens neer te leggen. Ook een plaid zorgt voor een warme sfeer. Je hoeft niet overal dezelfde kussens te hebben. Het is leuk om af te wisselen met verschillende kleuren en structuren. Maar zorg er wel voor dat alles bij elkaar past.

Groenen vingers

Als je groene vingers hebt is het leuk om planten in huis te zetten. Dit ziet er niet alleen heel mooi uit, maar sommige planten zuiveren de lucht of hebben een andere positieve werking.

Je kan alle planten verspreiden door het huis, maar het is ook verrassend om ergens een tafeltje in een hoek te zetten met een hoop planten erop. Let natuurlijk wel op de behoeftes van de verschillende planten.

Finishing touch

Ten slotte is het ook belangrijk om je muren en ramen aan te kleden. Mooie gordijnen zijn onmisbaar en zorgen voor privacy. Op de muren kan je je favoriete schilderij hangen of een verzameling fotolijstjes. Een grote spiegel kan ook een leuk effect geven. 

Genoeg tips!

Genoeg tips om aan de slag te gaan met je woning. Iedereen kan sfeer creëren, maar soms is het belangrijk om te weten hoe je moet beginnen. Hopelijk heb je nu wat ideeën. Voor meer inspiratie kan je onze andere artikelen ook eens doorlezen.